De rol van ambtenaren is de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Waar hun werk vroeger primair draaide om uitvoering en naleving van beleid, wordt nu van hen verwacht dat ze ook als bruggenbouwers, adviseurs en co-creators opereren. Ze moeten niet alleen binnen de muren van hun eigen organisatie impact maken, maar ook in interactie met de samenleving en andere stakeholders.
Op 21 november werd de nationale impact day door de Universiteit van Utrecht georganiseerd. De stichting WIN Werkt heeft daar fundamentele inzichten en toevoegingen gedeeld dat impact pas kansen krijgt door 3 x WIN te behalen. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit, en welke blokkades komen ambtenaren hierbij tegen?
Drie Sleutels voor Maatschappelijke Impact
- Maatschappelijk interacteren
Door actief in contact te treden met de samenleving wordt kennis niet alleen zichtbaar, maar ook breed beschikbaar. Dit vraagt om een geef-cultuur, waarin openheid en het delen van informatie centraal staan. - Maatschappelijk adviseren
Hier gaat het om het inzetten van expertise om bewoners, organisaties en stakeholders te ondersteunen. Dit vereist een ruil-cultuur, waarin er een wederkerigheid is tussen wat wordt gegeven en ontvangen. - Maatschappelijk co-produceren
Innovatie ontstaat door samenwerking. Maar écht co-produceren betekent ook eigenaarschap loslaten en samen nieuwe oplossingen creëren. Dit vraagt om een zorg-cultuur, waarin vertrouwen en gezamenlijk belang leidend zijn.
De Blokkades op Weg naar Impact
Hoewel de mogelijkheden talrijk zijn, worden ambtenaren geconfronteerd met uitdagingen die hen kunnen belemmeren. Denk hierbij aan:
- Het spanningsveld tussen korte- en langetermijnbelangen: Hoe combineer je de urgentie van de dag met structurele maatschappelijke waardecreatie?
- De druk van een vraag-cultuur: Hoe blijf je gerespecteerd en effectief in een cultuur waarin stakeholders steeds meer verwachten?
- Gelijkwaardigheid in een bottom-up aanpak: Hoe behoud je je rol als ambtenaar zonder de dynamiek van co-creatie te verstoren? En hoe zie je de ander als evenwaardige partner?
- De juiste taal spreken: Hoe communiceer je op het juiste niveau met verschillende belanghebbenden, van burgers tot beleidsmakers?
- Werkdruk en balans: Hoe blijf je impactvol zonder jezelf over te belasten?
- Waardering en loopbaankansen: Hoe zorg je dat jouw bijdrage ook in de organisatie erkend en beloond wordt?
- Het balanceren van belangen: Hoe ga je om met conflicterende verwachtingen van stakeholders?
De Nieuwe Filosofie: Werken in Netwerken
De antwoorden op deze uitdagingen liggen in de filosofie van Werken in Netwerken, ontwikkeld door Irmgard Bomers. Al 14 jaar geleden signaleerde zij dat een nieuwe, toekomstbestendige manier van samenwerken nodig was in de vorm van een ecosysteem van werk. Haar inzichten zijn inmiddels uitgewerkt in drie praktische boekjes (https://werkeninnetwerken.nl/publicaties/) en vormen de kern van trainingen die worden aangeboden door de stichting WIN Werkt. (https://winwerkt.org/win-aanbod/ ). Deze trainingen bieden een veilige omgeving waarin ambtenaren kunnen oefenen met co-creatie, leren omgaan met spanningen en ontdekken hoe ze hun rol als impactmaker beter kunnen invullen. De kern is om niet alleen nieuwe vaardigheden te leren, maar ook een nieuwe mindset te ontwikkelen die gebaseerd is op vertrouwen, flexibiliteit en samenwerking.
Jouw Reis naar Impact
Geen enkele organisatie is hetzelfde, en elke reis naar impact begint met een eerste stap. Samen met WIN Werkt helpen wij jouw organisatie om een op maat gemaakt programma te ontwikkelen, waarin specifieke uitdagingen centraal staan.
Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen? Neem contact op en ontdek hoe we samen natuurlijk werken concreet maken. https://winwerkt.org/contact/
Welkom bij jouw reis naar een succesvolle werkzame toekomst!